Ashtanga Yoga

Patanjali, autorul scrierilor Yoga Sutras, descrie cele 8 ramuri ale practicii yoga ca fiind asemanatoare ramurilor unui copac. Analogia lui Patanjali oglindește perfect ce reprezintă yoga. Înțelepciunea și spiritualitatea se întrepătrund asemenea ramurilor unui copac pe măsură ce acesta crește. Natura evoluează încet, pas cu pas. Lumea yoga, cu multitudinea de stiluri și abordări, se aseamănă unei păduri plină de varietate și culoare. Fiecare copac din această pădure are același scop – să se înalțe spre lumină, iar modul în care un copac alege să facă asta nu îl face mai bun decât orice alt copac din pădure. Fiecare copac, fie că este stejar, fag, brad, etc, are anumite caracteristici individuale care îi permit să se dezvolte până la atingerea potențialului său maxim. În mod similar, fiecare stil de yoga este unic în felul său, însă toate au același scop: creșterea spirituală, iluminarea.

Ashtanga Yoga este unul dintre copacii din pădurea yoga.
Îngrijit în mod constant și cu intenție, copacul lui Patanjali începe să înflorească. Practica este singura modalitate de a hrăni copacul, unul din cele mai cunoscute citate fiind “Yoga este 99% practică și 1% teorie”. În timp am ajuns să înțeleg semnificația acestei afirmații. Numai practicând putem să culegem beneficiile yoga, fără practică totul e doar speculație sau simplă teorie. Dacă cineva vrea să experimenteze gustul mărului, nu va desena grafice cu forma marului și nu îl va privi încercând să-ii ghicească gustul, ci va mușca din măr, experimentându-i astfel în mod direct esența. Beneficiile nutriționale vor fi deasemenea imediat absorbite, pe măsură ce ne bucurăm de calitățile gustative ale mărului. Asemenea mărului, cunoașterea stilului Ashtanga Yoga și a beneficiilor sale nu pot fi experimentate decât printr-o practică susținută.

Yoga implică răbdare și perseverență. Practica constantă dă naștere insight-urilor personale. Începem să devenim conștienți de ceea ce introducem în corp și de modul în care interacționam cu lumea din jurul nostru. Devenim din ce în ce mai atenți la ce mâncăm, cât de bine ne odihnim, cum ne îngrijim corpul și conștientizăm că modul în care alegem să ne tratăm pe noi înșine se oglindește în modul în care ceilalți ne tratează. Apariția acestor conștientizări nu este liniară. Ele se manifestă la momentul potrivit fiecaruia dintre noi, ajustat la ritmul personal de dezvoltare și evoluție. Nu ai cum să grăbești creșterea unui copac. Acesta va crește odată pe măsură ce înțelegerea în profunzime a căii yoga apare în fiecare dintre noi. În această călătorie de explorare, doar rabdarea și practica constantș ne vor duce cât mai adânc în lumea yoga, în lumea cunoașterii personale și implicit a cunoașterii implicațiilor pe care fiecare le manifestă în mediul în care se manifestă.

Ashtanga Yoga poate fi folosită ca o metodă de a ne menține corpul în formă sau ca o cale de explorare a tărâmurilor spirituale. Oricare este scopul final care ne conduce și ne ține pe calea Ashtanga Yoga, nu există decât o singură metodă pentru a-i experimenta beneficiile și aceasta este practica constantă.