Astrologia – horoscop sau știință?

Primul meu contact cu astrologia a fost un horoscop citit într-o revistă. Conform zodiei mele, Rac, eram timidă și de o sensibilitate exagerată, iar la gândul că voi plânge din orice nimic ma puteam consola cu faptul că voi fi o mamă bună.

Timidă și sensibilă. Nu contrazic aceste trăsături. Dar horoscopul mergea mai departe – imi spunea ca din moment ce sunt nascută pe 22 iulie, sunt condamnată să fiu timidă și sensibilă pentru tot restul vieții mele. Nu știu dacă era folosit exact cuvântul “condamnată”, dar cu siguranța asta am citit eu printre rânduri.

Oare câți oameni au fost induși în eroare în felul acesta? Undeva, astrologia s-a abătut de la scopul ei. În forma ei autentică, astrologia este una din cele mai prețioase aliate ale omului, cea mai veche formă de psihoterapie. De-a lungul timpului, scopul de a ajuta oamenii s-a transformat în dorința de a-i uimi. Și astrologia poate uimi foarte ușor. Doar pe baza datei de naștere, a locului și a orei, un astrolog cu ceva experiență poate face o descriere precisă a trăsăturilor persoanei respective. Vor fi mici scăpări, dar oricine va valida autenticitatea portretului astrologic.

Cine e ajutat de o asemenea descriere? Pe mine cu siguranță nu m-a ajutat. În cea mai bună variantă, acest tip de astrologie poate lăsa un client amuzat și intrigat, în timp ce orgoliul astrologului este periat. Într-o variantă pesimistă, una din trăsăturile neplăcute și iritante ale clientului va fi potențată și transformată în destin: ”Bineînțeles că sunt nehotărâtă - sunt balanță.”

Astrologia înseamnă mult mai mult de atât. Astrograma este o hartă a personalității plină de direcții, de potențial și de avertismente. Nu descrie o soartă dată, este un model comportamental fluid, plin de opțiuni și riscuri – conține calitățile pe care le avem, tendințele greșite care ne ademenesc și strategia pe care trebuie să o abordăm ca să ne fie bine. Întâlnirea cu un astrolog trebuie să lase persoana respectivă nu doar amuzată, ci plină de inspirație să-și trăiască viața cu încredere și optimism, cu un sens al existenței și cu un semnal de alarmă în privința minciunilor pe care tuturor ne e comod să ni le spunem.

Comments are closed.